Презентація міжнародного досвіду з наукової діяльності ХНАДУ

 Презентація міжнародного досвіду з  наукової діяльності  Центру кліматичного менеджменту ХНАДУ  та кафедри ЮНЕСКО «Екологічно чисті технології» у рамках 85-ї Міжнародної наукової конференції  здобувачів  університету.

Традиційно навесні ХНАДУ проводить наукову сесію. Здобувачі всіх рівнів навчання разом з науковими керівниками кафедри екології , яка є випусковою  за найсучаснішою спеціальністю сьогодення – 101 «Екологія»  ретельно готувалися до апробації наукових результатів  своїх робіт та презентації  спільного досвіду в рамках міжнародної діяльності. Науково-педагогічний персонал кафедри забезпечує підготовку «замкнутого циклу»  спеціальності, готуючи фахівців за 4 рівнями вищої освіти: молодший бакалавр, бакалавр, магістр, доктор філософії pHD. Освітні компоненти програм розроблені таким чином, що  охоплюють майже всі сучасні  актуальні екологічні вектори  розбудови сталого  зеленого майбутнього. Крім того , всі вони ідентичні освітнім компонентам міжнародних програм, які пропонують закордонні європейські виши, що практично забезпечує автоматичну ностріфікацію або повне  визнання дипломів за кордоном. Це  практика сьогодення,  яку перевірено досвідом  молодих фахівців, що вимушені інтегруватися до європейського професійного простору, як  зветься, з «коліс». 10 квітня 2023 року відбулося традиційне засідання секції  екології 85-ї Міжнародної наукової конференції здобувачів. Учасники всіх рівнів освіти з екології  Харківського національного автомобільно-дорожнього університету та університетів-партнерів представили результати власних наукових досліджень за напрямами цілей сталого розвитку (STG) та Європейського зеленого курсу (Green Deal для Net-Zero Age) , смарт-міст  із сталим  та екологічно збалансованим  екопростором  транспортної мережі  з інтегруванням   організованого велотранспортного руху, річкового транспорту, а також «зелених» вимог щодо будівництва споруд та об’єктів транспортної інфраструктури  в рамках Програми Rebuilding Ukraine тощо. Деякі питання міжнародного досвіду  екорозбудови міст  та поствоєного відновлення міських екосистем зацікавили та були відмічені   заступником Голови міжнародного  департаменту  Харківської міської ради Юлією Згурською, яка приймає активну участь у патронаті  міжнародної діяльності  кафедри ЮНЕСКО «Екологічно чисті технології»  ХНАДУ.    Головуючим виступила  член Національної Комісії України в справах ЮНЕСКО,  Гарант освітньої програми 3-го науково - освітнього рівня  «Доктор філософії з екології»  завідувач кафедри екології , д.т.н., проф. Наталія Внукова.

Секція екології з кожним роком поширює перелік актуальних векторів  наукової проблематики профільного напряму . Цього року працювали за напрямами   «Загальні питання екології», «Екологія промисловості», «Екологія транспорту», «Раціональне природокористування» та «Кліматичний  менеджмент». Всього 83 здобувачі вищої освіти з України, Сербії та  Німеччини прийняли участь у панельних дискусіях. За результатами роботи конкурсної комісії було визначено найкращі доповіді,  доповідачі  були відзначені почесними грамотами.

Так як в  ХНАДУ з 2021 року активно функціонує Центр кліматичного менеджменту (ЦКМ), створений за підтримки  європейського гранту Еразмус К2 (CLIMAN) 619119-EPP-1-2020-1-NL-EPPKA2-CBHE-JP,  місія якого -  науково-освітній супровід  кліматично нейтрального майбутнього  сталого розвитку інфраструктури міст;  саме за його підтримки було проведено захід. Робота Центру  передбачає ,  в тому числі, розвиток  кліматорорієнтованої наукової діяльності  як здобувачів, що навчаються на ОПП «Екологічна безпека» за міжнародним Erasmus+ проєктом  «Синергія освітніх, наукових, управлінських та промислових компонентів для управління кліматом та запобігання зміні клімату» (CLIMAN) 619119-EPP-1-2020-1-NL-EPPKA2-CBHE-JP на навчальному модулі «Кліматичний менеджмент», так і здобувачів інших  сучасних освітніх програм , які впроваджує  ХНАДУ.

Дякуємо всім учасникам та сподіваємося на продовження плідної співпраці.

Все буде ЕКО!


To top

Новини за датою

Новини за тегами

За категорією