ВІЙНА НЕ СТАЛА ПЕРЕШКОДОЮ ДЛЯ ОТРИМАННЯ ОСВІТИ

Умови війни з якими стикнулась наша країна 24 лютого 2022 року вимушують значно змінювати підходи та форми освіти. Так, відповідно до рекомендацій Міністерства освіти і науки від 25.02.2022 р., наказом Ректора Харківського національного автомобільно-дорожнього університету від 24.02.2022 №48 було оголошено канікули до 13.03.2022, передбачивши внесення змін до графіку освітнього процесу з урахуванням умов виконання навчальних планів, і далі за рішенням Вченої ради продовжено ще на два тижні.

В березні Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет звернувся до освітян та зазначив, що хоча бойові дії в окремих регіонах продовжуються, «але освітній процес ми маємо запустити» в тих регіонах де це можливо в тій формі, в якій це можливо. Не зважаючи на те, що Харків з першого дня воєнного вторгнення перебуває під постійними обстрілами, частина території області окупована, знищується інфраструктура, тривоги лунають що не кожної години, мешканці вимушені переміщуватися у сховища, зв’язок, як і інтернет, не завжди можуть бути стабільними, частина викладачів та більшість студентів була вимушена евакуюватись – керівництво Харківського національного автомобільно-дорожнього університету прийняло рішення, що має буте збережене право здобувачів на здобуття освіти. Таким чином, з 28.03.22 за наказом Ректора ХНАДУ №51/3 від 18.03.2022 було відновлено навчальний процес дистанційно, за існуючим розкладом.

Навчання впродовж майже дворічного карантину обумовило належну підготовку колективу університету до провадження дистанційного освітнього процесу. Завдяки відділу ЛІТОС забезпечена робота навчального сайту університету http://dl2022.khadi.kharkob.ua де розміщені всі необхідні матеріали до кожної з дисциплін. В умовах війні було прийняте рішення, що заняття окрім синхронного онлайн режиму, який є найбільш прийнятним варіантом, можуть проводитися і в асинхронному, коли здобувачі можуть переглянути заздалегідь записані відео лекцій від викладачів та учбові матеріали, що розміщені на сайті. Якщо ж навчальний сайт тимчасово не доступний, викладач має змогу відправити необхідні матеріали та завдання здобувачам любим доступним шляхом, після чого перевірити їх виконання. При цьому викладачі кожний день звітують про режими проведення занять та присутність здобувачів.

Викладачі кафедри екології ХНАДУ в повному складі продовжують виконувати свої службові обов’язки не зважаючи на умови війни в яких перебувають і вони і здобувачі. В продовж вимушеного канікулярного режиму, працюючи дистанційно відповідно до своїх індивідуальних планів: опрацьовували методичну базу дисциплін, готувались до наукових конференцій, тощо. Викладачі переглядають матеріал дисциплін з урахуванням неминучих екологічних наслідків війни. Завідувач кафедри екології Внукова Н.В. здійснює керівництво роботою співробітників дистанційно через чат кафедри, забезпечуючи її злагодженість. В зум-конференціях проводяться засідання де обговорюються важливі питання функціонування кафедри. З дня відновлення освітнього процесу, всі викладачі кафедри екології ХНАДУ приступили до ведення занять онлайн відповідно до навчальних планів освітніх програм та розкладу занять. Ведуться лекції, виконуються практичні роботи, підтримується постійний зв’язок зі здобувачами, в тому числі і через кураторів груп. Студенти проявляють вмотивованість у здобутті освіти. Є розуміння, що в післявоєнний період будуть затребуваними фахівці-екологи нового покоління зі знаннями щодо відновлення навколишнього середовища нашої країни після ведення воєнних дій, налагодження екологічних мереж, тощо.

Відповідно до наказу МОН від 21.03.2022 № 265 «Про проведення атестації випускників закладів фахової передвищої, вищої освіти» ректоратом ХНАДУ було прийнято рішення запровадження для усіх освітніх програм першого (бакалаврського) рівня освіти, де у 2022 році формою атестації здобувачів є захист дипломної роботи бакалавра – кваліфікаційного екзамену. При цьому, кількість кредитів ЄКТС, передбачених на виконання дипломної роботи бакалавра та проходження переддипломної практики була перерозподілена на додатковий освітній компонент «Підготовка до кваліфікаційного екзамену». Співробітниками кафедри було підготовлено та завантажено методичні матеріали, в тому числі і питання білетів, до кваліфікаційного іспиту за освітньою програмою «Екологія та охорона навколишнього середовища» на навчальний сайт. Також, була зроблена об’ява щодо графіку проведення консультацій викладачами по іспиту.

Харків вже півтора місяці в епіцентрі воєнних дій, ті хто залишився у місті під постійним психологічним тиском, не всі мають належні умови для роботи та навчання, не зважаючи на всі випробування, з якими стикаються ті хто евакуювався. Але, колектив кафедри екології ХНАДУ зберігає єдність, працездатність та підтримує належний дистанційний навчальний процес як і весь університет в цілому. Співробітники адаптуються до сьогодення в умовах війни і готуються до вступної компанії 2022 року, що буде відбуватися у відповідності до Закону України 7132 про спеціальні умови вступу у 2022 р.

 

 


To top

Новини за датою

Новини за тегами

За категорією