Екологічна безпека України в умовах воєнного часу та програма «Green economic recovery»

Більше двох місяців в нашій країні йде війна, через яку гинуть і люди, і навколишнє середовище. Забруднюється повітря, водні ресурси, ґрунти, знищуються ліси. Останні дні питання ядерна загроза є головним у інформаційному просторі. Шкода яка завдається зараз буде мати наслідки для нас ще довгий час. А значить вже зараз потрібно міркувати над механізмами відновлення екології, відбудови інфраструктури зруйнованих міст з урахуванням екологічних стандартів, шляхами як позбавитись залежності від природних ресурсів, що робити з відходами воєнного часу. А це в свою чергу буде вимагати адаптації законодавства до умов воєнного часу. Україна вимушена переходити на життя в умовах загрози воєнних дій, а значить має бути готова зокрема до відсутності централізованого водопостачання, світла та електроенергії і це повинно враховуватися при розбудові міст.

Всі ці питанням обговорювались на Конференції «Екологічна безпека України в умовах воєнного часу та програма «Green economic recovery», що відбувалась 5 травня у форматі онлайн  та консолідувала бачення понад 200 учасників: посадових осіб, представників територіальних громад, фахівців та експертів щодо майбутньої стійкої відбудови України після війни та забезпечення її екологічної безпеки, доки бойові дії ще тривають. Захід організовано профспілкою екологів ПАЕУ та Національним центром стійкого розвитку у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру та за фінансової підтримки Європейського Союзу. В рамках конференції був приділений час і питанням екологічної освіти. Так, доцент кафедри туризму Львівського національного університету природокористуванні, Юлія Боруцька, зробила доповідь на тему «Реалії освітнього процесу в умовах воєнного стану у розрізі спеціальностей «Екологія», «Туризм»...

В заході прийняли участь також і співробітники кафедри Екології Харківського національного автомобільно-дорожнього університету:  завідувачка  кафедри, проф. Внукова Н. В.  та доц. Панкова О. В. Хочем подякувати організаторам конференції за можливість долучитися до обговорення нагальних питань екології в умовах воєнного стану, за актуальну інформацію, яку викладачі зможуть транслювати здобувачам вищої освіти, зокрема тим що навчаються за спеціальністю 101 «Екологія». 

Відео та презентації заходу можна завантажити за посиланням - drive.google.com/drive